Keistimewaan Malam Lailatulqadar

Posted: August 16, 2012 in Artikal, Fakta, Tazkirah
Tags: , ,

Malam Lailatulqadar adalah anugerah Allah Subhanahu Wata’ala untuk umat Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wasallam yang berlaku setiap kali bulan Ramadan sepanjang tahun sampai Hari Kiamat. Lailatulqadar merupakan satu malam yang teristimewa yang mengandungi peristiwa penting bagi kemuliaan insan, malam yang penuh kelebihan dan keutamaan yang mana barang siapa beribadat pada malam itu, maka dilipat gandakan pahalanya lebih daripada beribadat seribu bulan.

Firman Allah SubhanahuWata’ala dalam Surah Al Qadr yang tafsirnya:-

“Sesungguhnya Kami (Allah) telah menurunkan Al-Qur’an pada malam kemuliaan dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?, malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu malam. Pada malam itu diturunkan malaikat- malaikat dan malaikat Jibril dengan izin tuhan-Nya untuk mengatur segala urusan. Malam itu penuh kesejahteraan sampai terbit fajar.”

Kerana mulianya malam Lailatulqadar, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam menganjurkan supaya umatnya bersedia menyambut dan menghayati malam yang berkat itu dengan pelbagai jenis amalan dan ibadah sebagaimana yang diterangkan dalam hadis Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari yang bermaksud:-

“Sesiapa yang berpuasa Ramadan dan qiam dengan penuh keimanan mengharapkan ganjaran daripada Allah, diampuni dosanya yang lalu dan sesiapa yang melakukan qiam pada Malam Lailatulqadar dengan penuh keimanan dan mengharapkan ganjaran daripada Allah, akan diampuni dosa mereka yang lalu.”

Allah Subhanahu Wata’ala tidak menetapkan bilakah malam Lailatulqadar itu kecuali dijelaskan ia adalah salah satu malam pada bulan Ramadan. Lailatulqadar malam misteri yang perlu dicari. Sesuatu yang istimewa tidak diberikan dengan mudah, melainkan sesiapa yang berusaha mendapatkannya.

Walaupun tidak dijelaskan bilakah malam Lailatulqadar, kebanyakan para ulama sepakat mengatakan bahawa ia berlaku pada sepuluh malam terakhir Ramadan. Pendapat ini berdasarkan kepada petunjuk apa yang diamalkan oleh Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dan juga beberapa hadis mengenai Lailatulqadar. Rasullulah Sallallahu Alaihi Wasallam diceritakan lebih tekun beribadat pada sepuluh malam terakhir Ramadan. Mengikut hadis baginda yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari daripada ‘Aisyah Radiallahu‘anha yang bermaksud:-

“Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam apabila masuk sepuluh malam terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan beribadat), mengejutkan ahli keluarga Baginda (bangun beribadat), bersungguh-sungguh dalam ibadat dan uzlah (tidak mencampuri) isteri-isteri baginda.”

Sepuluh malam terakhir di Ramadan merupakan di antara malam-malam yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan yang tertentu. Malam-malam ini adalah malam yang ditunggu-tunggu oleh seluruh orang mukminin. Orang yang beribadah pada sepuluh malam terakhir akan mendapat rahmat yang dijanjikan dan telah sabit di dalam hadis-hadis yang sahih bahawa malam Lailatulqadar wujud pada salah satu malam yang sepuluh itu terutama pada malam-malam yang ganjil sebagaimana hadis Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari yang bermaksud:-

“Carilah Lailatulqadar di malam ganjil dari sepuluh malam terakhir di bulan Ramadan.”

Dalam pada itu, terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa Malam Lailatulqadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam pada malam 21 Ramadan dan pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadan terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadan.

Namun pendapat yang paling kuat dari pelbagai pendapat yang ada sebagaimana dikatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari bahawa Lailatulqadar itu terjadi pada malam ganjil daripada sepuluh malam terakhir dan waktunya berpindah-pindah dari setahun ke setahun. Mungkin pada tahun tertentu terjadi pada malam Ke-27 dan mungkin juga pada tahun yang berikutnya terjadi pada malam kedua puluh lima tergantung kehendak dan hikmah Allah Subhanahu Wata’ala. Hal ini dikuatkan lagi dengan hadis Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari yang bermaksud:-

“Carilah Lailatulqadar di sepuluh malam terakhir dari bulan Ramadan pada sembilan, tujuh dan lima malam yang tersisa.”

Hikmah Allah menyembunyikan Malam Lailatulqadar (tidak ditentukan malamnya secara khusus) ialah supaya kita dapat menghidupkan semua malam di bulan Ramadan yang mubarak itu dengan berusaha mencarinya, meningkatkan amal ibadat setiap malam. Barang siapa sahaja di antara kamu yang beruntung dan tepat beribadat pada malam-malam yang penuh keberkatan itu, maka dialah yang mendapat keuntungan yang sangat besar dan bertuah sekali.

Oleh sebab keistimewaan dan keagungan malam Lailatulqadar itu amat tinggi, maka marilah kita mengambil kesempatan berusaha menghidupkan malam Ramadan dengan melakukan amal ibadat pada malam-malam Ramadan ini dengan sebaik mungkin seperti beriktiqaf di masjid, sembahyang berjemaah dan seterusnya bersembahyang Tarawih dan Witir, memperbanyakkan membaca Al-Qur’an dan bertadarus beramai-ramai, memperbanyakkan doa dan beristighfar memohon keampunan kepada Allah SubhanahuWata’ala, memperbanyakkan sembahyang sunat seperti sembahyang Tahajud, Tasbih, Taubat dan lain-lain. Mudah-mudahan dengan kesungguhan dan keikhlasan kita berpuasa, bersembahyang, mengamalkan membaca Al-Qur’an dan kesungguhan mencari Malam Lailatulqadar ini akan membersihkan kita dari dosa-dosa dan diangkat darjat kita kepada darjat orang-orang yang muqarrabin.

Inilah keagungan bulan Ramadan sebagai bulan rahmat dan bulan keampunan yang disediakan oleh Allah Subhanahu Wata’ala bagi orang yang ikhlas beramal kerana Allah. Janganlah kita melepaskan peluang keemasan ini disebabkan kesibukan yang tiada menentu kerana kita tidak tahu sama ada kita akan berjumpa lagi dengan Ramadan yang akan datang.

Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s